Кулінарія. Дари моря

Кaльмар

Найчастіший гість наших столів. Його їдять вареним, смаженим і навіть сирим. В останньому випадку він повинен бути дуже-дуже свіжим.
У чому користь кальмарів?
Вони багаті білком, який наш організм дуже добре засвоює.
Кальмари – це джерело заліза, йоду, марганцю, кальцію, фосфору, поліненасичених жирів, вітамінів В6, РР, С.
У них багато калію, який дуже потрібен для того, щоб нормально працювали всі м’язи нашого тіла. Калій – це антагоніст натрію. Він допомагає вивести надлишки рідини, уникнути набряків і підвищення артеріального тиску. М’ясо цього молюска містить таурин. Що нам це дає? Багато чого! Він допомагає знизити холестерин і регулювати кров’яний тиск, звузити артерії.
Пам’ятайте: варити кальмари довше 3-4 хвилин – це вбити левову частку корисних речовин. Переварені кальмари стають жорсткими і несмачними.

Креветки

Креветки чимось нагадують раків, але вони менші. Їх розмір може коливатися від 2 до 30 см.
Навіщо нам потрібні креветки?
У вас є проблеми зі щитовидною залозою, серцево-судинною системою? Тоді обов’язково їжте креветки! Вони багаті мінералами і білком. У них майже немає жиру і дуже багато йоду – у 100 разів більше, ніж в яловичині! І, звичайно ж, не можна забути про вітамін В12, який важливий для гемоглобіну і здоров’я нервової системи. У них є кальцій, калій, цинк, сірка. Все це потрібне для здоров’я і краси ваших шкіри, волосся, нігтів.
Креветки – відмінний антиоксидант. У них міститься унікальний за своїми властивостями природний каротиноїд – астаксантин.
Креветки є лідером за рівнем вмісту холестерину серед ракоподібних. Раніше широко побутувала думка, що вони через це завдають шкоди здоров’ю. Вчені і зараз сперечаються про це. Одні називають цей холестерин «хорошим», інші – «поганим». Як би там не було, холестерин міститься в різних продуктах, тому головне – знати міру.

Краби

У справжньому крабовому м’ясі багато корисних вітамінів, білків, мінеральних речовин.
Чому краби корисні для нашого організму? Вони містять багато таурину, який вкрай необхідний всім, у кого є проблеми із зором. На його основі навіть створюються спеціальні очні краплі. У крабах багато міді і цинку, тому їх треба їсти для зміцнення імунітету. Вони також корисні при недокрів’і та серцево-судинних проблемах.
Не розраховуйте отримати користь для організму, купуючи крабові палички! У них ви знайдете тільки крохмаль, риб’яче м’ясо, купу барвників та консервантів у букеті з ароматизаторами.

Мідії

М’ясо мідій – дуже корисний делікатес.
Чим воно багате? Залізом, селеном, захищає від ракових захворювань, вітаміном В12, вітаміном Е. Якщо регулярно їсти мідії, ваша шкіра буде м’якою і гладенькою.
Є у мідіях натрій, кальцій, калій, кобальт. Останній важливий для стимуляції процесів кровотворення.
Вони досить жирні, в них містяться поліненасичені жирні кислоти. Також корисні для зору і допомагають поліпшити роботу мозку.

Устриці

Їдять устриці тільки у період з вересня по квітень. Відкривають їх спеціальним ножем, який повинен бути коротким, пласким і гострим. Устриці збризкують лимонним соком і смакують сирими.
У них міститься багато вітаміну В і D, заліза, цинку, міді, кальцію, йоду, фосфору, нікотинової кислоти. Вони допомагають зміцнити кістки, тонізують нервову систему.

Ламінарія

Ламінарія (морська капуста) – дуже смачні і корисні водорості. За вмістом мінеральних речовин (солей калію, магнію, фосфору, алюмінію, заліза, брому, йоду) вони випереджають багато овочів.
Вона особливо корисна людям із хворими нирками і порушеним обміном речовин, які страждають від атеросклерозу і через слабкість серця. Морська капуста допомагає зв’язувати і виводити з організму радіонукліди, токсини, надлишки холестерину.
У день можна з’їдати до 300 г ламінарії, але не більше, інакше можна отримати розлад шлунку.

«ЛВ» №7-8 2018р.