Популяція північного гладкого кита в Атлантиці різко знижується

Раніше популяція північних гладких китів обчислювалася десятками тисяч. Сьогодні ця цифра коливається в районі 450 особин.

Самки північного гладкого кита, що перебувають під загрозою зникнення, витрачають місяці, а іноді навіть роки, намагаючись вивільнитися з рибальських тенет, тому енергії для спаровування і годівлі телят у них практично не залишається.
Дослідження проводила група вчених з Наукового центру північно-східного рибальства Національного управління океанічних і атмосферних досліджень в Массачусетсі під керівництвом Пітера Коркерона. Результати роботи опубліковані в журналі Royal Society Open Science, передає Naked Science.
Згідно з їх даними, прагнення уникнути зіткнення з людською присутністю в морі серйозно підірвало процес відновлення цих ссавців після того, як діяльність китобоїв майже винищила їх. Раніше популяція північних гладких китів обчислювалася десятками тисяч. Сьогодні ця цифра коливається в районі 450 особин, причому після повільного зростання (починаючи з 1990 року) в 2010-му було знову зафіксовано зниження їх кількості.
Більше того, вчені підкреслюють, що скорочується саме популяція серед самок. З 1970 по 2009 рік 80 відсотків з 122 зафіксованих смертей в Північній Атлантиці були пов’язані з об’єктами або діяльністю людини, так як вже понад півстоліття на ці види не ведеться полювання.
У ході дослідження вчені порівняли народжуваність північних гладких китів з південними — їх родичами з Південної півкулі, популяція яких налічує близько 15 тисяч особин і які менш схильні до впливу людської діяльності. Дані, зібрані за останні три десятиліття, дозволили підрахувати кількість телят, народжених в різних підгрупах на обох полюсах.
Як і передбачалося, три групи південних китів — біля берегів сходу Південної Америки, Південної Африки та південно-заходу Австралії — народжувати потомство в два рази швидше, ніж їх північні родичі. За словами вчених, саме діяльність людини у водах Північної Атлантики позначається на поганому здоров’ї самок китів і їх телят.
Головною ймовірною проблемою є «примарні тенета» — тенета знарядь лову тварин, які часто виготовляються з міцних і довговічних синтетичних волокон. Для південних гладких китів такої проблеми не існує. Відомо, що більше 80 відсотків усіх північних гладких китів потрапляють в тенета хоча б один раз, більше половини були там два або більше разів. За словами вчених, кити можуть плутатися в тенетах досить довго — від кількох місяців до кількох років, а відновлення після вивільнення може зайняти стільки ж часу.