Тихе полювання

Справжній грибник зустрічає сонце в лісі вже з трофеями в кошику. Рано-вранці, коли немає ще яскравих косих променів, гриб видно краще. А коли встало сонце, ходити потрібно так, щоб воно не сліпило. Добре гриби шукати по росі, волога блищить на капелюшках і серед листя далеко помітна. А от зібрані у дощ гриби швидше псуються.
Найпопулярніші їстівні гриби в Україні: білий гриб, лисичка, польський гриб, чорний груздь, маслюки.
Щоб уникнути помилок, які можуть призвести до отруєння, під час збирання грибів необхідно суворо дотримуватися основних правил: збирайте лише ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні; ніколи не збирайте й не їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих; не споживайте сирих грибів; ніколи не збирайте й не їжте тих грибів, які біля основи ніжки мають клубне потовщення (особливо варто стежити за сироїжками); при збиранні печериць звертайте увагу на колір пластинок. Ніколи не споживайте «печериць», які мають білі пластинки. У справжніх печериць пластинки швидко темнішають, а в смертельно отруйної поганки блідої, за зовнішнім виглядом схожої на печерицю, пластинки завжди білі. Усі хрящі-молочники та сироїжки перед солінням треба відварити або вимочити, щоб вилучити з них гіркі речовини, які шкідливо діють на шлунок. Сморчки перед готуванням з них страв слід прокип’ятити 10-15 хв, а відвар вилити.
Гриби треба використовувати відразу ж після збирання.

«ЛВ» №7-8 2018р.