Що ми не знали про бобрів


Днями до редакції зателефонували мешканці Турійського р-ну Волинської обл. і попросили написати про бобрів. Кажуть: розвелося цих тварин у них сила-силенна. Отож…
Досить велика тварина, яка живе на кордоні води із сушею. Якщо ви коли-небудь чули схожий опис, напевно, то перша така тварина, яка спадала б на думку, – бобер.
У наш час існує понад 40 видів цих ссавців. Щодо житла, то бобри будують його на невеличких водоймах, так як на широких і швидкоплинних річках їм складніше облаштувати собі помешкання, яке складається із декількох приміщень. Найчастіше звір риє нору в березі річки так, аби вхід у цю нору був під водою. Таким чином будинок бобра захищений від атак хижаків, а також це дозволяє тримати житло в чистоті і сухості. Для того, щоб зробити життя в норі комфортним, бобер облаштовує вентиляцію і намагається не засмічувати ходи і гніздо сміттям. Аби вода в місці входу в нору не обміліла, а то й взагалі не висохла, бобри будують так звані загати – греблі зі стовбурів дерев, глини, каміння. Деколи довжика такої конструкції сягає 30, а то й більше метрів. Ширина ж – 4-6 метри. Отож, одне сімейство бобрів займає територію площею в 3 квадратних кілометри. Бобри навіть мають свій власний рекорд. Лише уявіть собі: найбільша гребля цих гризунів досягала 700 метрів у довжину!
Харчуються тваринки рослинами та деревиною, а саме: молодими гілочками, корою, жолудями. Ближче до осені вони починають робити запаси на зиму. Зазвичай запаси становлять гілки, їх обсяг лише для однієї сім’ї може досягати 70 кубометрів.
Як і більшість гризунів, на «прогулянку» бобри йдуть уночі. Усього одна ніч знадобиться бобру, щоб повалити і ретельно очистити від кори дерево діаметром у 40 сантиметрів. Узимку бобри намагаються не виповзати з хатинки і харчуються запасами.
У тваринки короткі та сильні лапи з гострими кігтями і міцні зуби. Кіготь на великому пальці бобрів розщеплений на дві половинки. Так природа подбала про те, щоб вони могли розчісувати свою шерсть. Щодо хвоста, то він також виконує важливу роль – регулює глибину занурення у воду бобрів. Добре орієнтуватися під водою і бачити все, що відбувається навколо, дозволяють прозорі повіки бобрів. Уявити складно: за 10-15 хвилин під водою ці ссавці можуть долати відстань у 700 метрів. 
Мало хто знає, що дитинчата бобрів мешкають із батьками 2 роки, а деколи і більше. Якщо поспостерігати, можна побачити, як мама-бобер, пливучи річкою, тримає в себе на животику маленьке бобренятко. А закохані пари плавають, тримаючись за лапки. Також цікавим є той факт, що дорослий самець-бобер важить, як 8-річний хлопчик. За цим фактом ссавці займають друге місце за розміром серед гризунів.
Тривалість життя бобрів у природі в середньому становить 14 років, а у неволі це число збільшується в два, а то й у три рази.
Важливо буде також нагадати про пам’ятки цим тваринам. У місті Бобруйськ є 2 пам’ятники бобрам. Цікаво й те, що бобер зображений на 5 центах Канади. Причина в тому, що природа налічує два види бобрів: звичайний і канадський.
Уляна ЧУРИЛО
«ЛВ» №9-10 2017р.