Весняний авітаміноз?

Незважаючи на те, що надворі ще сніг і мінусова температура, календар вже за кілька днів розпочне новий відлік – весняний.
Скоро весна – пора оновлення та прокидання від зимової сплячки. Організм нині виснажений – нестача вітамінів, сонячного світла і тепла зіграла свою роль. На жаль, крім сонячної погоди, весна приносить і авітаміноз. Що ж робити? Як поповнити вітамінами організм і відновити сили?
У цей період нашим організмам найбільш потрібні вітаміни А, С, В2, калій, кальцій, вітаміни групи В, Е та жирні кислоти. Де ж їх знайти?
Вітаміни А та С знайдемо у капусті, буряку, моркві, картоплі, яблуках, редьці та цитрусових. Варто у цей період зменшити вживання мучних виробів: булочок, хліба, макаронів тощо.
Вітаміни групи В та А, кальцій особливо корисні навесні, адже саме вони не накопичуються в організмі та сприяють викиду гормонів стресу. Нервова система вам тільки подякує. Молочні та кисломолочні продукти прийдуть на поміч: сир, молоко, кефір, ряжанка тощо.
Вітамін Е та жирні кислоти обов’язково віднайдете у гарбузі, його насінні, горіхах, проте ними не можна зловживати! Курага та родзинки також містять корисні речовини.
Вітамін С значно зменшує шкідливий вплив на організм, тому можна за годину до їди випити склянку цитрусового соку або заправити салат соком лимона чи оцтом.
Весняні нітрати:
будьте уважними!
Основна їх небезпека полягає в тому, що вони шкодять навіть дорослим, а про малюків до року й казати годі.
Найбільше нітратів накопичується в капусті, моркві, редисці, огірках, буряках. Кріп, салат і петрушка також не є винятком. У капусті нітрати концентруються в качані та верхніх листках, у морквині й редисці – у серцевині, а огірки містять найбільше нітратів у хвостовій частині та шкірці. Тому ретельне очищення овочів і обрізання хвостових частин не будуть зайвими.
Замочуйте перші овочі-фрукти в мисці з водою не менш як на годину! Це частково зменшить їх отруйність.
Як рекомендують лікарі, краще вживати овочі-фрукти-ягоди в сезон, у час їх природного для регіону дозрівання.
Якщо ж наважилися разом з родиною поласувати першою привезеною городиною – виконуйте всі вказівки фахівців та дбайте про своє здоров’я. Адже яблука з погреба, квашену капусту з діжки чи компот із сухофруктів ще ніхто не відміняв.
Будьте здорові!
Олександра БІЛЕВИЧ

ЛВ, №1-2, 2019р.