Весняно-літні кулінарні етюди від «ЛВ»

САЛАТ «ЛЕГКИЙ»
Інгредієнти: 3 баклажани, 1 солодкий болгарський перчик, 2 середні морквини, 3-4 зубці часнику, по 1 ст. ложці солі й цукру; по 2 ст. ложки олії та оцту.
Приготування. Солимо воду й відварюємо в ній баклажани так, щоб вони стали м’якими. Варимо приблизно 20 хв. Потрібно стежити, щоб овочі не переварилися. Інакше вони втратять вигляд і перетворяться на кашоподібну масу. Виймаємо їх із води. Моркву натираємо на тертці для корейської моркви, хоча можна і на простій. Солодкий перчик подрібнюємо на дрібну соломку. Після того як баклажани охолонуть, нарізаємо їх півкільцями.
Для заправки часник натираємо на дрібній тертці або вичавлюємо, використовуючи часниковий прес. Змішуємо з ним сіль і цукор. Додаємо оцет і олію. Маринад додаємо до салату. Ставимо таріль у холодильник на два дні. Час до часу його рекомендовано перемішувати. За два дні в холодильнику страва набуде потрібного смаку.

Салат «Вітамінний коктейль»
Інгредієнти: 200 г капусти, морквина, яблуко, цибулина, солодкий перець, свіжий огірок, помідор, солодка редиска – по 1 шт. Багато зелені, майонез, сіль і перець за смаком.
Приготування. Капусту шаткуємо дуже дрібно, тремо на тертці моркву і яблуко, дрібно ріжемо цибулину, помідор, перець, огірок, редиску. Усе заправляємо майонезом.
Робимо заправку: перемішуємо 1 ст. ложку оцту з такою ж кількістю цукру й солимо за смаком.

Салат «Користь та смак»
Інгредієнти: 300 г свіжої молодої моркви, 100 г твердого сиру, 2 зубці часнику, по 50 г майонезу і сметани, сіль і чорний мелений перець за смаком.
Приготування. Сир і моркву натираємо на тертці з великими вічками, додаємо дрібно нарізаний часник, сіль і перець за смаком. Змішуємо сметану з майонезом і заправляємо салат.

Коктейль «Лісові ягоди»


Інгредієнти: 60 мл горілки, 20 мл цукрового сиропу, 15 мл лимонного соку, 5 г чорниць, 40 г полуниць, 20 г малини, 24 г ожини, 3 шт. пелюсток троянд, 200 г льоду в кубиках.
Зробіть на коктейльному келиху облямівку з нарізаних пелюсток троянди.
Покладіть у шейкер 2 ягоди полуниці, 4 ягоди малини, 4 ягоди ожини, 1 кавову ложку чорниць та притисніть маклером. Додайте 15 мл лимонного соку, 20 мл цукрового сиропу та 60 мл горілки.
Наповніть шейкер кубиками льоду і збийте. Перелийте через стрейнер і ситечко в охолоджений келих.

САЛАТ ІЗ РУКОЛИ З ПОЛУНИЦЕЮ

Інгредієнти: З00 г полуниці, 200 г руколи, 7-8 стручків зеленої квасолі спаржевої, 1 ст. ложка столового оцту (можна використовувати яблучний, виноградний – за бажанням), 4 ст. ложки олії (соняшникової чи оливкової – хто як любить), 1 ст. ложка солодкої гірчиці, сіль, перець – за смаком.
Приготування. У блендері збиваємо 120-170 г ягід полуниці з гірчицею, оцтом і олією. Після цього 7 хв відварюємо спаржеву квасолю на пару. Попередньо кінці стручків очищаємо від шкірки. Коли охолоне – нарізаємо невеликими шматочками. Руколу подрібнюємо руками, можна не надто дрібно. Ягоди нарізаємо пластинками. З’єднуємо всі підготовлені складові цього кулінарного шедевра і додаємо заправку зі збитих у блендері ягід, гірчиці та олії. Страва готова. Можна відразу ставити на стіл.

Салат «КАВУН»

Інгредієнти: куряче філе – 1 шт., гриби мариновані – 1 банка, сир твердий – 100 г, маслини – 1 банка, майонез, сіль, перець до смаку, огірок та помідор для оздоблення.
Приготування. Куряче філе зварити. Порізати маленькими шматочками, посолити, поперчити. Гриби порізати. Трошки сиру і 3 маслини відкласти для оздоблення. Решту сиру порізати кубиками, маслини розрізати навпіл. Змішати усі інгредієнти, заправити майонезом.
Викласти салат у формі кавунової скибки. Огірок натерти на тертці, викласти з нього шкірку кавуна. Сир потерти, викласти з нього внутрішню шкірку. Помідор порізати, викласти з нього м’якуш кавуна. З порізаних маслин зробити кавунові кісточки.

«ЛВ» №3 2019р.