Новорічне меню

Риба в сметані
до новорічного столу
Інгредієнти: рибне філе; вершкове масло; лимонний сік; цибуля; сіль; білий мелений перець; борошно; сметана; кріп.
Приготування: нарізаємо порційними шматочками рибне філе (800 г). Трохи посоливши і скропивши лимонним соком, ставимо в холодильник. В ідеалі філе має лежати там близько доби, але якщо час не дозволяє, достатньо хоча б півгодини. Розігріваємо піч до 190 градусів. Готуємо форму для запікання, ретельно змащуючи її олією. Дрібно нарізавши дві цибулини, викладаємо їх на дно форми. Додаємо до цибулі сіль за смаком і приправи, а зверху викладаємо філе риби і ставимо в духовку приблизно на півгодини. В цей час змішуємо 1 ст. ложку борошна, 250 мл сметани, сіль і мелений перець. Після півгодини запікання, коли філе риби набуло білого відтінку, поливаємо його отриманою сумішшю. Після цього залишаємо рибу в духов­ці ще на 10-13 хвилин. Страва готова. Можна викладати на тарілки, посипати зеленню і подавати з картоплею або рисом.

Баранина по-британськи
Інгредієнти: 500 г баранини; картопля; томатна паста; 300 г цибулі; лавровий лист; часник; сіль; 4 г кмину; чорний мелений перець; 50 г жиру.
Приготування: нарізаємо м’ясо маленькими шматочками. Потім їх треба посолити і посипати спеціями. Далі рівномірно викладаємо м’ясо на дно посуду, потім шар цибулі, а зверху кільця картоплі. Після чого повторюємо ці шари, зверху останнього шару м’яса викладаємо кілька зубців часнику і нашаткова­ну зелень. Розводимо в склянці окропу 10 г то­матної пасти і отриманою консистенцією по­ливаємо баранину. Піс­ля цього м’ясо треба про­тушкувати протягом кількох годин до м’якості й страва буде готова.
Яловичі медальйони
під червоним вином
Інгредієнти: 60 г вершкового масла; 0,4 л яловичого бульйону; 4 зубці часнику; 0,4 л червоного вина; 3 цибулини-шалот; 15 г борошна; 0,7 кг яловичої вирізки; 5 г кмину.
Приготування: м’ясо нарізати товстими кільцями і злегка відбити. Присипати спеціями, дати настоятися. У цей час в сковороду покласти половину масла і розтопити його.

Викласти медальйони й обсмажити їх по п’ять хвилин з кожного боку. Після цього перекласти м’ясо на тарілку і накрити фольгою, щоб зберегти тепло. Залишки масла помістити в сковороду, туди ж покласти подрібнений часник, кмин і три цибулини, які вже нарізані кільцями.
Готувати протягом трьох хвилин. Після цього додати борошно й активно вимішувати ще хвилину. Потім влити бульйон і вино, готувати чверть години до збільшення та зменшення в об’ємі.
Викласти м’ясо в соус, готувати ще хвилину.
Швидкий салат «Легкість»
Інгредієнти: куряче філе – 2 штуки, солодка кукурудза – 0,5 банки, вершкове масло, оливкова олія, спеції, огірки – 4 штуки, майонез – 1 ст. ложка, листочки салату, сік лимона.
Приготування: у першу чергу помийте куряче філе, просушіть і поріжте на маленькі шматочки. Підсмажте його на маслі до золотистого кольору. Потім помийте огірки, зріжте всю шкірку, поріжте на маленькі шматочки. Відкрийте банку з кукурудзою, вилийте звідти всю рідину. Порвіть руками листочки салату. З’єднайте в окремій ємності всі овочі й полийте їх оливковою олією. Посипте спеціями і сіллю. Після цього побризкайте соком лимона. Поверх овочів розкладіть куряче філе. На кожен шматочок капніть трохи майонезу.
Новорічна екзотика
Інгредієнти: авокадо, консервовані ананаси, креветки, твердий сир, лимонний сік, оливкова олія.
Приготування: відварюємо креветки в підсоленій воді. Консервований ананас та авокадо ріжемо на кубики. Сир тремо на тертці з великими отворами. Всі підготовлені інгредієнти змішуємо в одній ємності. В окремій ємності змішуємо гірчицю, лимонний сік, оливкову олію, приправляємо все сіллю і перцем за смаком. Отриманою заправкою треба полити салат.

«ЛВ» №11-12 2018р.