Новорічний стіл 2020

Китайські мудреці радять: накриваючи стіл, зверніть увагу не тільки на правильні страви, але і на сервірування.
Треба мати красиву лляну скатертину: чисто білу, чорну, жовту, сіру, золотисто-сріблясту чи світло-коричневу. У кожного гостя має бути персональна тканинна серветка з того ж матеріалу, що і сама скатертина. Стіл має бути оформлений новорічними свічками і декоративними букетами в тій же кольоровій гамі. Не слід ігнорувати невеликий таріль, в якому потрібно представити набір з будь-якого зерна (добре, якщо це будуть зернятка білого рису), суміш з ядер горіхів і кілька шматочків сиру. У цьому ж тарелі має стояти невеликий соусник з чистою, краще джерельною водою.
З оформленням столу до свята теж слід постаратися. Все має бути помірно елегантним.
Щодо кухні, то Щур байдужий до екзотики, вишуканих делікатесів. Він вважає за краще домашні частування, приготовані з любов’ю. Їжа звичайна, але важливо, щоб вона була смачно приготовлена. Щур не є хижаком, але м’ясо любить і якихось особливих симпатій до його сортів не має.
А ось щодо риби є невеликі обмеження. Господар 2020 року теж її їсть, але перевагу віддає морській. У країнах Сходу в рік Щура заведено подавати гостям до столу страви з рису, сочевиці, гречки, а ще – овочі та мариновані качани кукурудзи. Така гостинність символізує надію на майбутній багатий урожай. Крупи – одні з улюблених ласощів білого Щура. Щоб задобрити його, обов’язково мають бути солодощі. Підійдуть торти, тістечка з горіхами, яблучні пироги. А ще – фруктова нарізка, яблука, апельсини і, звичайно ж, символ Нового року – мандарини.

М’ясо з грибами

Не можна сказати, коли саме було придумано цю страву. Сьогодні до нас дійшли різноманітні варіації її приготування. Варто відзначити, що такий рецепт в наш час можна знайти у багатьох ресторанах. При цьому готують її по-різному. Тому краще зробити страву вдома за запропонованим рецептом. М’ясо вийде ніжним і досить соковитим. Причому готувати його потрібно всього 20 хвилин. Для гарніру вибирайте, що більше подобається, наприклад, картоплю. А якщо не любите калорійну їжу, тоді приготуйте собі овочевий салат, бо м’ясо досить ситне.
Інгредієнти: 200 г заморожених грибів, 4 шматки свинини (карбонат), 250 г сиру, 1 помідор, майонез, спеції за смаком, сіль за смаком.
Приготування.
Наріжте м’ясо і відбийте шматочки через плівку. Потім викладайте його на деко, яке попередньо потрібно змастити маслом. Посоліть, додайте спецій. Далі з помідорів зніміть шкірку (пропарте овоч в окропі 5 хвилин), потім наріжте кружечками і викладайте їх на м’ясо.
На тертці з великими отворами натріть сир. Одну частину покладіть на м’ясо зі шматочками помідорів. Потім викладайте гриби (їх можна не розморожувати). Якщо хочете, то використовуйте свіжі нарізані печериці, тоді страва матиме акуратніший вигляд, бо гриби не стирчатимуть.
Далі полийте все майонезом, посоліть, посипте другою частиною натертого сиру. Поставте страву в духовку і готуйте за температури 200 градусів близько 20 хвилин.
Коли мине зазначений час, можете подавати м’ясо!

Грибний торт

Хто сказав, що до святкового столу торт можна приготувати тільки на десерт? Пропонуємо зруйнувати цей стереотип і приготувати смачний закусочний торт з печерицями і вершково-сирним кремом!
Можна сміливо експериментувати і використовувати печериці, або й справжні лісові гриби – випічка буде ще більш смачною та ароматною!
Інгредієнти:
для тіста: 4 яйця, 0,5 склянки сметани, 3 ст. ложки олії, 1,5 ч. ложки розпушувача, дрібка солі, 300 г грибів, олія для смаження, 1,5 склянки борошна.
Для крему: 150 г твердого сиру, 300 мл вершків (10-15%).
Для прикраси: пучок зелені кропу, 100 г твердого сиру.
Приготування.
Насамперед радимо увімкнути на розігрів (до 180 градусів) духовку і взятися за гриби – вимити, обсушити, дрібненько нарізати й обсмажити на олії до готовності, злегка присоливши.
Для приготування тіста збийте яйця, додайте сметану й олію, а потім невеликими порціями – просіяне з розпушувачем борошно.
У готове тісто викладіть обсмажені гриби, додайте сіль і гарненько перемішайте. Заповніть тістом роз’ємну форму, застелену пергаментом, і поставте в духовку десь на пів годинки.
Злегка охололий корж розріжте і беріться за приготування сирного крему.
Вершки треба довести до кипіння в сотейнику і викласти туди натертий сир. При постійному помішуванні необхідно домогтися його часткового розплавлення. Гарячим кремом змастіть остиглі коржі й боки торта.
Прикрасьте його дрібно натертим сиром і подрібненим кропом, а потім поставте на кілька годин в холодильник.

Вишня в снігу

Тортик на 2-4 особи.
Час приготування без просочення – 1,5 години.
Інгредієнти: для трубочок з тіста: масло вершкове – 100 г, сметана – 100 г, борошно – 220 г, сода – 3 г, оцет – 20 г. Для начинки і крему: кокосова стружка – 25 г, цукор – 80 г, цукрова пудра – 80 г, сметана – 400 г, вишні заморожені без кісточок – 300 г в коржі і 100 г для прикраси.
Приготування.
Готуємо тісто відразу. Для цього розтоплюємо вершкове масло, додаємо туди сметану і соду, погашену оцтом. Починаємо перемішувати тісто ложкою просто в тарілці.
Вимішуємо тісто, поки воно не відлипне від стінок посуду і сформується в кулю. Ставимо його в холодильник для охолодження і затвердіння, бо з тим, що у нас вийшло, працювати не можна – воно занадто м’яке.


Сметану збиваємо з цукровою пудрою до повного її розчинення. Має вийти крем густої консистенції.
Дістаємо тісто з холодильника, розрізаємо на чотири частини, потім кожну ділимо на три шматочки. Половину тіста можна прибрати в холодильник, поки не використовуємо перші кульки.
Кожну кульку розгортаємо в довгу смужку дуже тонко, так, щоб ширини вистачило на обгортання вишень. На середину кладемо виш­ні й посипаємо цукром, чайної ложки буде достатньо на такий маленький шматочок, хоча це справа смаку, можна і більше. До речі, цукор можна насипати першим на смужку, а потім вже класти вишні.
Загортаємо вишні в ковбаску. Ягоди не розморожуйте, тоді вони не будуть пускати сік.
Краї смужки потрібно закривати щільно, щоб під час випікання сік не витікав.
Беремо форму невеликого розміру, в діаметрі приблизно 15 см, і починаємо викладати наші ковбаски по колу від краю до центру.
Щільно уклавши ковбаски, долонею зверху приминаємо корж, щоб його поверхня вийшла більш пласкою, і ставимо в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів.
Через 15 хвилин виймаємо.
Беремо пласку тарілку за розміром коржа, кладемо перший корж і поливаємо його зверху кремом.
Таким чином робимо з усіма коржами. Посипаємо торт кокосовою стружкою.
Вишні підсушуємо папером. Викладаємо їх як завгодно. Торт має постояти як мінімум три години перед вживанням.

ЛВ №6 2019р.