«Спекотне» меню

 

Літнє меню повинне суттєво відрізнятися від раціону осіннього, зимового та весняного. Адже від нього залежить, наскільки легко ви переживете спеку.
У літньому меню не обійтися без холодних супів.
Якщо ви надаєте перевагу європейській кухні, то, можливо, вам буде до душі одна з найулюбленіших страв Пенелопи Круз – зелений гаспачо. Це відмінний холодний суп, який не тільки освіжає, але і відновлює сили.
Спосіб приготування гаспачо: подрібніть у блендері або вручну до стану пюре заздалегідь очищені від шкіри огірки, помідори, солодкий перець, цибулю, часник. Заправте гаспачо оливковою олією, соусом табаско, лимонним соком і улюбленими спеціями. Цей холодний іспанський суп подають із сухариками з білого хліба.
Ще одна страва, яка виходить недорогою, але дуже корисною – салат літній.
Пропорцію продуктів обирайте, орієнтуючись на свій смак та інтуїцію.
Отож, наріжте капусту. Також – невеликими шматочками помідори та огірки, додайте їх до капусти. Заправте салат невеликою кількістю оливкової або соняшникової олії і дрібкою лимонного соку. Не забудьте посипати страву рубаною зеленню – цибулею, кропом і петрушкою.
Цей салат дуже доступний і легкий для організму, але в холодильнику його краще не зберігати, так як він втрачає свій гарний зовнішній вигляд. Готуйте його безпосередньо перед трапезою, багато часу це не забере!
На десерт влітку вибирайте ягоди і лише ягоди. Навіть якщо вам дуже хочеться морозива, то візьміть його столову ложечку, зате щедро посипте його малиною, полуницею, чорницею або вишнями. Ягідні перекушування влітку дуже корисні і для фігури, і для здоров’я.
А ось розвантажувальні дні найкраще проводити кавуново-сливові. Для цього ділять на 6 прийомів їжі один кілограм кавуна і півкілограма слив, тільки не дуже солодких, а трошки кислуватих.
І не забувайте при цьому багато пити – не менше 2 літрів води на день! Адже у спекотні дні організм потребує додаткової рідини. Бо кров стає густішою, сповільнюється її циркуляція, а через сухість у роті їжа починає гірше перетравлюватися.
Але треба пам’ятати: газовані напої та кава тільки знизять працездатність. Якщо ви любите огірки, то для вас є ще одна ідея для розвантажувального дня: почніть день із варених круто двох яєць, а потім, протягом дня, з’їжте більше кілограм огірків і 3 чайних ложки меду. Якщо зможете витримати подібне харчування більше, ніж один день, то дозволяється таким чином «розвантажувати» організм, але не більше 3 днів.

Головні поради меню літнього дня: багато рідини, бажано води; зменшення калорійності раціону до вечора; мінімальна кількість тваринних жирів у їжі; перекуси – фруктово-ягідні (ніяких цукерок і булочок!); менше м’ясних страв, акцент на рослинну їжу; розвантажувальні дні влітку переносяться легше, тому їх кількість, якщо дозволяє самопочуття, можна збільшити. «Чистити» організм можна всілякими ягодами, огірками та морквою. Але не перестарайтеся з останньою, інакше є шанс, що шкіра на деякий час стане жовтіше звичайного!

Прислухайтеся до цих порад – і спека стане не такою нестерпною!