Чорничне меню

Пишний пиріг з чорницею
за рецептом Джеймі Олівера
Інгредієнти: 2 яйця, 120 г цукру, 70 мл молока, 90 г масла, 70 мл олії, 200 г борошна, дрібка солі, 1 ч. ложка цедри лимона, 1 ч. ложка цедри апель­сина, 1 ч. ложка розпушувача, 300 г чорниці.
Приготування. Увімкнути духовку на 180°С. Яйця збити з цукром добіла. Продовжуючи збивати, влити молоко, олію, розм’якшене масло. Збивати ще хвилинку, додати просіяне борошно, цедру, розпушувач, перемішати ложкою. Тісто має бути, як густа сметана: падає з лопатки, а не ллється. Залишити на 10 хв. Чверть ягід змішати з тістом (якщо заморожені – до кінця не розморожувати). Дно форми (20 см) застелити пергаментом, змастити олією. Викласти тісто, розрівняти, випікати 15 хв, дістати, рівномірно викласти зверху чорницю, акуратно втиснути в пиріг. Пекти ще 30-35 хв до рум’яності, готовність перевірити шпажкою. Охолодити пиріг 10-15 хв у формі.

Джем ІЗ чорниці з м’ятою
Інгредієнти:​​ ягоди чорниці – 1 кг, цукор – 1,5 кг, м’ята – 4 гілочки, лимон – 1 шт.
Приготування. Ягоди чорниці переберіть та ретельно помийте. Перемішайте їх з цукром. Лимон помийте, цедру натріть на дрібній тертці, а з м’якоті вичавіть сік. Сік і цедру лимона змішайте з чорницею, яку пересипали цукром. Ставте на маленький вогонь і варіть 15 хв (після закипання). М’яту помийте, злегка обсушіть за допомогою паперового рушника, додайте в чорничне варення, кип’ятіть його ще 5 хв. Готове варення розфасуйте в суху стерилізовану тару.

Чорничне варення
з яблуками
Інгредієнти:​​ чорниця – 1 кг, яблука – 800 г, цукор – 1,5 кг.
Приготування. Ягоди чорниці ретельно переберіть, помийте і дайте стекти воді.
Яблука помийте, очистіть від шкірки й серцевини, м’якуш наріжте маленькими шматочками. Засипте чорницю цукром і залиште на кілька годин.
Як тільки ягоди пустять сік, ставте на маленький вогонь. Варіть близько 10 хв після закипання, знімаючи піну і часто помішуючи. Після того як чорниця провариться близько 10 хв, додайте подрібнені яблука і варіть все разом ще приблизно третину години.
Готове варення розфасуйте у стерилізовану тару.

Домашнє вино з чорниці

Інгредієнти: 1,5 кг чорниці, 1 кг цукру, 2,5 л води, 1 скл. меду.
Приготування. 1,5 кг свіжих ягід чорниці промийте і переберіть. Ягоди потрібно повністю потовкти. Розтерту чорницю викладіть у скляну пляшку великого об’єму (близько 10 л) і додайте до неї 1 кг цукру. Чорницю залийте 1,5 л води і, обмотавши горловину бутля марлею, поставте для первинного бродіння в тепле місце (не менш як 21°С) на три дні. Потім вміст бутля процідіть, макуху викиньте. Бутель добре промийте і в нього ж вилийте проціджений сік. Окремо перемішайте склянку меду і літр води. Одержаний сироп додайте до чорничного соку. На бутель одягніть водяний затвор. Залиште бродити не менше ніж на два місяці. Вино процідіть. Знову перелийте напій в чистий бутель і, знову прикріпивши водяний затвор, залиште настоюватися два місяці, тільки вже в прохолодному місці. Через зазначений термін напій повторно процідіть, але розливайте вже у чисті й сухі пляшки. Горлечко потрібно щільно закупорити. Після того як напій потрапить в пляшки, його потрібно покласти на тривале зберігання. Для цього його розміщують в погребі, добре б зробити спеціальну поличку, на якій пляшки зможуть розташовуватися практично горизонтально, злегка піднявши вгору горлечка. Чорничне вино можна буде вживати вже через кілька місяців. За цей час воно набуде дивовижного відтінку та неймовірного смаку!

ЛВ №2-3 2020